HTML

Egérirtás, Patkányirtás, Rágcsálóirtás blog

Minden, amit tudni érdemes a rágcsálók életmódjáról, egér és patkány irtásáról.

Friss topikok

A hatékony patkányirtás: véralvadásgátló irtószer kihelyezése. Szakszerű rágcsálóirtás.

2010.06.12. 18:11 Kártevőirtó

Munkáink során gyakran halljuk megrendelőinktől: "Csak mérget raknak ki? Azt már mi is próbáltuk. Azt hittem gázosítással csinálják." Gázosításra patkány ellen általában nincs lehetőség, egészen kivételes esetekben tudunk csak lyukgázosítást végezni. Az irtószer kihelyezés, mint a patkányirtás fő módszerének hatékonysága mindig a részletekben rejlik: megfelelő mennyiségben, minőségben, formában kell irtószert kihelyezni, a patkányok közlekedési útjainak közelében. Zárt patkányládákat kell telepíteni, abba vonzó hatású irtószert kell helyezni. Ez főleg olyan helyen fontos, ahol a rágcsálók korlátlan mennyiségben találnak maguknak táplálékot. Viszont ahol a patkányok elszaporodtak, szinte biztos hogy táplálék is bőséggel áll rendelkezésre. A felkínált csaléteknek tehát vonzóbbnak kell lennie a patkányok megszokott táplálékánál. Vándorpatkányok ellen kitűnő szerforma a pép, más néven zselés irtószer. Ez a csalétek frissen kihelyezve vonzó hatással bír, ezért hatékony patkányirtó szer. Második generációs szereket javasolt használni, melyek egyszeri fogyasztását követően elpusztul a patkány. Ezen felül fontos, hogy az patkányirtó méreg hatóanyaga igazán ütős legyen: masszívan fertőzött, és évek óta szakszerűtlenül rágcsálóirtott területen többször tapasztaltuk már, hogy az általánosan használt bromadiolon hatóanyagú szerek nem hozzák a várt hatást. Cégünk egy sokkal erősebb, brodifakum hatóanyagú szert használ,melynek hatásmechanizmusa (véralvadásgátló) hasonló az előbb említetthez. Ezzel a hatóanyaggal azonban igazán problémás helyeken is átütő hatást érhetünk el. Fontos a zárt patkányláda, mely védi az irtószert az időjárástól (nem romlik meg a szer, a penészes mérget ugyanis nem fogyasztja el a patkány), megvédi a patkánymérget az illetéktelenektől, továbbá nyugodt körülményeket biztosít a rágcsálóknak a táplálkozáshoz. Az irtószeres ládákat a terület adottságaitól (zsúfoltság, beépítettség, patkány ártalom mértéke) kell kihelyezni, a patkányok vonulási útjaiba, búvóhelyeik közvetlen közelében.

Tehát mi áll a sikertelen patkányirtás hátterében?

- Szakszerűtlen irtószer kihelyezés: kevés a rágcsálók számára felkínált irtószer, kevés a telepített etetőhely, az irtószer pótlása és a patkányláda ellenőrzése, feltöltése elmarad. Az irtószert nem fogyasztja el a patkány, mert a szerforma megválasztása nem volt körültekintő. A legolcsóbb irtószer a legdrább lesz (kidobott pénz!), ha a patkány nem hajlandó belőle táplálkozni. A szer a ládában megromlik, a rágcsálóirtás kudarcba fullad.

- A körülmények változatlansága: rendkívül fontos, hogy a rágcsálóirtás mellett a patkányok előhelyeit, táplálkozási lehetőségeit számoljuk fel. A hatékony patkányirtás is sikertelen lesz, ha később visszatérnek az állatok. A takarmány vagy állateledel zárt tárolása, a szemét elszállítása, a búvóhelyek megszüntetése a patkányirtás sikerességének alapfeltétele. A beltérbe való bejutási pontjaikat is meg kell szüntetni. Egy rágcsálóirtással foglalkozó szakember ezeket minden alkalommal a helyszín megtekintésekor elmondja ugyan, általában azonban minden marad a régiben. A patkányokat ki lehet irtani ilyen körülmények között is, azonban ha az irtószer kihelyezés megszűnik, a patkányok ismét elfoglalhatják a területet, rövid idő alatt ismét elszaporodnak. Patkányirtás rendelhető.

Szólj hozzá!

Címkék: rágcsálóirtás patkányirtás

A bejegyzés trackback címe:

https://ragcsaloirtas.blog.hu/api/trackback/id/tr852511366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása