HTML

Egérirtás, Patkányirtás, Rágcsálóirtás blog

Minden, amit tudni érdemes a rágcsálók életmódjáról, egér és patkány irtásáról.

Friss topikok

Rágcsálóirtó pépek és a patkányok. Patkányirtás megfelelő irtószerei.

2012.12.30. 20:27 Kártevőirtó


A képen egy kifejlett vándorpatkány látható, amint kiszagolja majd elhurcolja a felkínált rágcsálóirtó pépet. A mérgezett csalétket  patkányirtás alkalmával etetődobozokba helyezzük, a fényképet csak a patkányirtó pép vonzó hatásának bemutatása céljából készítettük. Egy patkányoktól erősen fertőzött kutyamenhely kitűnő terep a patkányirtó véralvadásgátlók tesztelésére. Ahol a patkányok nappal is mozognak, ott azonnal látható és dokumentálható az irtószer elfogadása vagy elutasítása. Az általunk használt illatos rágcsálóirtó pépek ellenállhatatlan vonzó hatást fejtenek ki a patkányok egyedeire. A falánk vándorpatkányok rövid időn belül halálos mennyiséget fogyasztanak a méregből. A patkányirtás alkalmával általunk felhasznált mérgezett csalétek négyszer(!) hatékonyabb, mint az üzletekben általánosan elterjedt "bromadiolon" hatóanyagú rágcsálóirtószerek. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a patkánynak a hagyományos patkánymérgekhez képest negyede mennyiséget elég fogyasztani a halálos dózis felvételéhez. Ez a különösen hatékony rágcsálóirtó csalétek a legóvatosabb, túlélő tipusú példányokat is elpusztítja. Vándorpatkányoknál mindössze 2-3g elfogyasztott mennyiség már halálos dózis jelent. Rezisztencia kizárt! Rágcsálóirtás további infó.

Szólj hozzá!

Címkék: patkányok patkányirtás patkányirtó vándorpatkányok

Vándorpatkány rágása - Patkányirtás előtt: Patkány fertőzöttség felmérése.

2011.02.23. 19:55 Kártevőirtó

Képen egy paraffinos rágcsálóirtó blokk: Jól látható patkány rágásnyomokkal.

Korszerű patkányirtás:
A rögzített rágcsálóirtószerek előnye, hogy a paraffinos vagy extrudált szerformán a patkány és egér rágása jól megkülönböztethető. Ezért ezen irtószerek a rágcsáló ártalom felmérésére kitűnően alkalmazhatóak. A nedvességnek hosszú ideig ellenállnak, így a vándorpatkány fő előfordulási helyén, csatornákban is hosszú ideig megőrzi vonzó hatását.

A komoly patkánygócok felszámolását nagy mennyiségű rágcsálóirtószer tartós kihelyezésével lehet csak elérni. Ahol a patkányok sok más táplálékot találnak, ott vonzó hatású szerformákat használunk (illatos pép és paszta). Ezen patkányirtó szereknek az egyébként óvatos és gyanakvó rágcsálók nem tudnak ellenállni. A rágcsálóirtó szakemberek olyan erősségű patkányirtó szerformákat alkalmaznak, melyek néhány gramm elfogyasztása biztosan elpusztítja a belőle táplálkozó vándorpatkány populációt. Nyest ellen a rágcsálóirtószerek nem felhasználhatóak.
Rágcsálóirtás infó és megrendelés.

Szólj hozzá!

Címkék: patkány rágcsálóirtás patkányirtás rágása vándorpatkány

Patkányirtó etetőládák. Patkányirtás a gyakorlatban.

2011.02.23. 19:00 Kártevőirtó

patkanylada_1.JPG

Patkányirtás zárt etetőládákkal, erősen vándorpatkány fertőzött állattartó telepen.
Patkányirtás további információ és megrendelés.

1 komment

Címkék: patkányirtás patkany patkányirtó

Patkány a vécéből

2011.01.23. 18:18 Kártevőirtó


Gyakran kérdezik megrendelőink patkányirtás alkalmával:
Igaz-e hogy a patkány feljön a csatornarendszerből a vécén?
Igen előfordul. A videón látható, amint a vándorpatkány kitűnően úszik a szűk járatokban. A bűzzáróknál még levegőt is tud venni, majd úszik tovább. Gyakran telefonálnak rémült megrendelők, miszerint a fürdőszobában patkány van, nem tudják elképzelni hogy honnan került oda.  A válasz: mindig a vécéből érkezik. Amennyiben a vécécsészéből kimászik a patkány, visszamenni nem tud. A fürdőben, mosógép mögött megbújik, esetleg a nyitott ajtón keresztül próbál menekülni, ilyenkor napokig a szekrény és bútorok mögött bújik. A vándorpatkány bár nem kis méretű, a rejtőzködés mestere. Napokig észrevétlen maradhat a lakásban, sok esetben csak az ürülék vagy rágcsáléka árulja el. Javasolt a tilós patkánycsapda használata, ragasztó patkányfogó, de főleg egy gyakorlott állatbefogó segítségül hívása. A rágcsálóirtószer nem szerencsés, hosszú idő alatt hat, továbbá az elpusztult állatot esetleg csak szag alapján találjuk meg később.
Patkányirtás és befogás, csapdázás Pest megyében!

Szólj hozzá!

Címkék: patkányok patkány rágcsálóirtás patkányirtás

Hagyományos csapós egérfogó hátránya ... Házi egérirtás.

2011.01.02. 14:05 Kártevőirtó


A videón egy hagyományos egérfogó kudarca látható. Hazánkban főleg ezek a kínai gyártású fa egérfogók beszerezhetőek, de a hasonló elven működő egyéb egérfogó szerkezeteknek is sokszor vallanak kudarcot. Az egér közvetlenül hozzáfér a felkínált csalétekhez, melyet elcsen az egérfogóról. A videón látható egér nem tudja elvinni a csalétket, így óvatosan az egérfogóról fogyasztja el. Biztonsági egérfogó a megoldás, melyről az egér nem tudja levenni a csalétket. A csapda kiold, mielőtt az egér fizikailag hozzáférhetne a csalétekhez. A leggyorsabb eredmény érdekében javasolt attraktáns használata is. Egérirtás rendelhető, csapdázással és irtószer kihelyezéssel!

Biztonsági egérfogó, attraktáns anyaggal töltve:

Macskacsapda és nyestfogó csapda is rendelhető cégünktől.
 
Egérirtás és patkányirtás Budapest és Pest megye.

1 komment

Címkék: egérfogó rágcsálóirtás patkányirtás egérirtás egérfogók

Patkány beszaladt a lakásba! Azonnal fogják meg!

2010.12.09. 17:54 Kártevőirtó

Gyakori probléma, sokszor hívnak megrendelőink ezzel a két mondattal. A jól bevált irtószeres csalétek kihelyezése ebben az esetben nem vezet eredményre: az esetleges fogyasztástól számítva 1 hét múlva pusztulna el az állat. Ez idő alatt rettegésben tartja a családot, kárt tesz a berendezésben, ürülékével piszkol. A mérgezett csalétek nem megoldás ilyenkor. A klasszikus patkánycsapdák kihelyezése működhet ugyan, azonban lehet hogy napok múlva érünk el vele eredményt, ha egyáltalán eredményes lesz. Azonnali megoldás szükséges: felkutatni az elbújt patkányt.

Sajnos nincs csodaszer a patkány befogására, ilyen esetekben gyakorlott állatbefogó kollégákat hívunk segítségül, 2-3 ember összehangolt munkája szükséges a biztos elfogáshoz. Nem is gondolná az ember, hogy egy vándorpatkány milyen jól rejtőzködik, lehetetlen helyeken is észrevétlen marad. Nagy segítség ilyenkor egy egyszerű száloptikás kamera, ezzel az eszközzel a rejtett zugokba is benézhetünk. Sok esetben darázsirtás munkákban és ágyi poloska felderítésben is nagy segítségünk. Legtöbbször behatárolható 1-1 szobára a patkány rejtekhelye, de időnként az egész lakás átvizsgálása szükséges.  Ha megvan a búvóhely, zárt ajtó mellett elkezdődik a hajtóvadászat... Amíg egy ember a bútorzatot mozgatja, addig a többiek a kitörési pontokon várják az állatot. Problémás, nehezen megközelíthető helyeken ezek mellett ragasztós patkánycsapdák kihelyezése is szükséges, melyekbe a kiugró állat beleragad. A patkány ilyen módon történő befogása veszélyes, a sarokba szorított állat haraphat, fertőzést terjeszthet. Javasoljuk, hogy vegye igénybe gyakorlott patkányfogó segítségét. Patkányirtás és patkány befogás.

Szólj hozzá!

Címkék: rágcsálóirtás patkányirtás patkányfogó patkány befogás

Patkány befogása, patkányfogó ketrecek telepítése

2010.12.09. 17:35 Kártevőirtó


Állatbarátok gyakran kérik tőlünk: élvefogással, az állat elpusztítása nélkül végezzünk rágcsálóirtást. Tudni kell azonban, hogy az élvecsapdázás csak néhány egyed befogásakor alkalmazható hatékonyan, illetve a patkányfogó csapda folyamatos felügyeletet igényel. Macskacsapda, nyestcsapda, rókacsapda is vásárolható cégünktől, ezen fajok esetében az élvecsapdázás tartós megoldást ad.

A ravasz és gyanakvó vándorpatkányok gyorsan megtanulják: óvakodni kell a patkánycsapdától. A kezdeti gyors sikereket követően teljesen hatástalanná is válhatnak  patkányfogók. Érdemes áthelyezni a patkánycsapdát, de az új helyen sem számíthatunk tartósan eredményes működésre. Patkányirtás esetén kizárólag a késleltetett hatással ölő véralvadásgátló hatású rágcsálóirtószer nem kelt gyanút a kolóniában. A fogyasztás és az elhullás közt több nap telik el, a patkányok nem találják meg az összefüggést.
Patkányirtás Pest megyében!

Szólj hozzá!

Címkék: patkány patkányirtás ketrecek befogása patkányfogó

Látványos, de nem hatékony módszerek. Vadászgörény és kotorék kutyák.

2010.12.09. 16:39 Kártevőirtó

Szeretnénk néhány patkányirtási tévhitet eloszlatni az emberekben, gyakran kérdezik ugyanis tőlünk hogy dolgozunk-e görénnyel. Nem dolgozunk, ugyanis ezzel a módszerrel önmagában nem lehet kiirtani a patkányokat. Kétség kívül látványos és szórakoztató móka amikor a vadászgörény sorra hozza elő a patkányokat a földlyukakból. Ezek a szerencsétlen vándorpatkányok azonban a területen élő populációnak csak töredékét adják. A patkány járatának ugyanis mindig több kijárata van, az ott élő példányok pedig hanyatt-homlok menekülnek a vadászgörény elől. Aktív üregenként általában egy vándorpatkány esik áldozatul. A görény harapásakor ösztönös szájzár lép fel: ha ellenfelét elkapta, addig el nem engedi, míg bármilyen életjelet érez rajta. Később, ha a görény már nem éhes, játszadozni kezdhet a patkányokkal. Ez idő alatt a többi rágcsáló kereket old. A hatékonyság elvileg javul, ha a kijárati földlyukakat képzett kotorékebek óvják, és elcsípik a menekülő patkányt. A patkányok azonban a közlekedési útjaikat és kijárataikat olyan rejtett helyeken alakítják ki, ahol a kotorékebek nehezen tudják elkapni őket. Gondoljunk arra, hogy a patkányok földlyukai mindig az udvar vagy telephely zsúfolt, teljesen telepakolt részein találhatóak, sokszor teljes takarásban. A szétrebbenő vándorpatkány populáció kis részét kapják el a betanított patkányozó kutyák. A néhány órás vadászgörényes patkányirtást követően a rágcsálók sajnos visszatérnek, elfoglalják régi fészküket. Hogy biztosan visszatérnek-e? Természetesen, hiszen a vándorpatkányok akár másfél kilómétert képesek bejárni egyetlen éjszaka alatt, nem okoz gondot nekik a tájékozódás. Senkit sem szeretnénk azonban lebeszélni a görényes irtásról, remek szórakozás embernek és állatnak egyaránt. Amennyiben makacs módon, sűrűn ismétlődik a művelet, természetesen megcsappan a patkányok száma, teljesen eltűnni azonban nem fognak.
Rágcsálóirtás: szakszerű, irtószeres patkányirtás rendelhető!

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutyák patkányok vadászgörény patkányirtás kotorék vándorpatkány görényes patkányirtás

A hatékony patkányirtás: véralvadásgátló irtószer kihelyezése. Szakszerű rágcsálóirtás.

2010.06.12. 18:11 Kártevőirtó

Munkáink során gyakran halljuk megrendelőinktől: "Csak mérget raknak ki? Azt már mi is próbáltuk. Azt hittem gázosítással csinálják." Gázosításra patkány ellen általában nincs lehetőség, egészen kivételes esetekben tudunk csak lyukgázosítást végezni. Az irtószer kihelyezés, mint a patkányirtás fő módszerének hatékonysága mindig a részletekben rejlik: megfelelő mennyiségben, minőségben, formában kell irtószert kihelyezni, a patkányok közlekedési útjainak közelében. Zárt patkányládákat kell telepíteni, abba vonzó hatású irtószert kell helyezni. Ez főleg olyan helyen fontos, ahol a rágcsálók korlátlan mennyiségben találnak maguknak táplálékot. Viszont ahol a patkányok elszaporodtak, szinte biztos hogy táplálék is bőséggel áll rendelkezésre. A felkínált csaléteknek tehát vonzóbbnak kell lennie a patkányok megszokott táplálékánál. Vándorpatkányok ellen kitűnő szerforma a pép, más néven zselés irtószer. Ez a csalétek frissen kihelyezve vonzó hatással bír, ezért hatékony patkányirtó szer. Második generációs szereket javasolt használni, melyek egyszeri fogyasztását követően elpusztul a patkány. Ezen felül fontos, hogy az patkányirtó méreg hatóanyaga igazán ütős legyen: masszívan fertőzött, és évek óta szakszerűtlenül rágcsálóirtott területen többször tapasztaltuk már, hogy az általánosan használt bromadiolon hatóanyagú szerek nem hozzák a várt hatást. Cégünk egy sokkal erősebb, brodifakum hatóanyagú szert használ,melynek hatásmechanizmusa (véralvadásgátló) hasonló az előbb említetthez. Ezzel a hatóanyaggal azonban igazán problémás helyeken is átütő hatást érhetünk el. Fontos a zárt patkányláda, mely védi az irtószert az időjárástól (nem romlik meg a szer, a penészes mérget ugyanis nem fogyasztja el a patkány), megvédi a patkánymérget az illetéktelenektől, továbbá nyugodt körülményeket biztosít a rágcsálóknak a táplálkozáshoz. Az irtószeres ládákat a terület adottságaitól (zsúfoltság, beépítettség, patkány ártalom mértéke) kell kihelyezni, a patkányok vonulási útjaiba, búvóhelyeik közvetlen közelében.

Tehát mi áll a sikertelen patkányirtás hátterében?

- Szakszerűtlen irtószer kihelyezés: kevés a rágcsálók számára felkínált irtószer, kevés a telepített etetőhely, az irtószer pótlása és a patkányláda ellenőrzése, feltöltése elmarad. Az irtószert nem fogyasztja el a patkány, mert a szerforma megválasztása nem volt körültekintő. A legolcsóbb irtószer a legdrább lesz (kidobott pénz!), ha a patkány nem hajlandó belőle táplálkozni. A szer a ládában megromlik, a rágcsálóirtás kudarcba fullad.

- A körülmények változatlansága: rendkívül fontos, hogy a rágcsálóirtás mellett a patkányok előhelyeit, táplálkozási lehetőségeit számoljuk fel. A hatékony patkányirtás is sikertelen lesz, ha később visszatérnek az állatok. A takarmány vagy állateledel zárt tárolása, a szemét elszállítása, a búvóhelyek megszüntetése a patkányirtás sikerességének alapfeltétele. A beltérbe való bejutási pontjaikat is meg kell szüntetni. Egy rágcsálóirtással foglalkozó szakember ezeket minden alkalommal a helyszín megtekintésekor elmondja ugyan, általában azonban minden marad a régiben. A patkányokat ki lehet irtani ilyen körülmények között is, azonban ha az irtószer kihelyezés megszűnik, a patkányok ismét elfoglalhatják a területet, rövid idő alatt ismét elszaporodnak. Patkányirtás rendelhető.

Szólj hozzá!

Címkék: rágcsálóirtás patkányirtás

Rágcsálóirtás irtószer nélkül, egyéb kártékony állatok csapdázása

2010.05.06. 11:10 Kártevőirtó

Munkáink során gyakran találkozunk olyan rágcsálóirtás problémával, amikor a mérgező anyagokat és ölőhatású módszereket nem alkalmazhatunk. A sok gondot okozó urbanizálódott nyest esetében nem használhatóak ölöhatású módszerek, ugyanis a nyest nem számít kártevőnek, pusztítása nem engedélyezett. Ugyanez a helyzet a sün, görény, menyét, pele esetében is, sőt egyes fajokat az állatvédelmi törvény is véd. A legtöbb bosszúságot azonban a patkányok, esetenként a kóbor macskák és kutyák okozhatják.
Állatbarátok sokszor kérik patkány és egér irtásakor, hogy az állatok ne pusztuljanak el. 

Megoldás az ilyen esetekben, ha egy mechanikus befogócsapda alkalmazásával befogjuk a problémás állatokat, majd egy olyan élőhelyen szabadítjuk őket, ahol nem okozhatnak kárt.
A különböző állatok esetében a csapda mérete változik, továbbá a csalétek.
Minden esetben azonos a csapdázás módja: a kártevő számára vonzó táplálékot helyezünk a ketrecbe. Az állat a csalétek becserkészése közben kiold egy egyszerű mechanikus szerkezetet, ekkor a csapda ajtaja lecsapódik, az állat fogságba esik.

Vándorpatkány befogás élvefogó ketreccsapdával:

A patkány befogását követően a lakott területtől távol történő szabadítása történik, amennyiben a kártékony állat elpusztítása nem elfogadható a megrendelő számára.
A rágcsálóirtás (patkányirtás) élvefogással történő módja hatékony ugyan, de munka és időigényes. Csak kisebb fertőzöttség esetében lehet célravezető.
Az élvefogó ketrecekkel nem csak rágcsálóirtás lehetséges: egyéb problémás állatokat is befoghatunk, eltávolíthatunk a területről.
Városi nyest befogás élvefogó ketreccsapda segítségével:

 


A nyest bár nem rágcsáló, hivatalosan nem is kártevő, randalírozásával azonban a padlásokon komoly károkat okoz. Élvefogó csapdával történő befogása után, a lakatlan területen történő szabadítása a legjobb módszer. A nyest ott megtalálja új életterét.
A nyestcsapda témájában további információt olvashat: nyestcsapda.blog.hu

Kóbor macskák elfogására szintén a csapdázás a legjobb módszer:

Az elvadult háziállatok esetében a menhelyekre, állatfarmokra való elszállítás a megoldás.
Az élvefogó csapda kihelyezése megrendelhető!
 

Szólj hozzá!

Címkék: kutya macska nyest rágcsálóirtás csapdázás

Patkányok inváziója (Viasat Explorer felvétele)

2010.03.01. 19:21 KártevőirtóA videón szakértő elemzi a patkányok szaporodását, a patkányirtás nehézségeit, a patkányok irtása során jelentkező rezisztenciát továbbá a biológiai sajátosságokat.
Patkányirtás Pest megyében, rövid határidővel.

Szólj hozzá!

Címkék: patkányok patkányirtás rezisztencia

Honnan tudom hogy patkány? Patkány ürüléke és földlyuka

2010.02.11. 19:29 Kártevőirtó

A patkányok nagyon rejtett életmódot élnek, sokszor csak akkor tűnik fel a jelenlétük amikor már igen nagy a gond.


"Honnan tudhatjuk hogy patkány okozza-e a fura zajokat a garázsban? A kutyaeledelt is patkány dézsmálja?"


 A patkányok fészkelőhelyeit, vonulási útjait, ürülékét keressük. Kutassunk az udvar zsúfolt, telepakolt részein a patkány ártalom után. A földlyuk, patkány ürülék biztos jele a patkány ártalomnak.
Patkányirtás rendelhető!

1 komment

Címkék: patkányok patkány patkányirtás patkány ürülék földlyuk

A vándorpatkányról minden!

2009.06.02. 21:49 Kártevőirtó

A vándorpatkány (rattus norvegicus):

A vándorpatkány testhossza 20-28 centiméter, farokhossza 17-23 centiméter és súlya 250-580 gramm. Szemmel láthatóan nagyobb és erőteljesebb a házi patkánynál, amely a vándorpatkánnyal szemben vékonyabb testalkatú állat. Szőrének színe a hátoldalon barnás, sárgásszürke, a hasán és a lábán fehéres. Előfordulnak majdnem fekete színezetű példányok is. Farka épphogy eléri az orrát, vagy kicsit rövidebb, 160-205 gyűrűből áll. Hátrafelé elvékonyodik, de hengeres marad. Orra tompább, és fülkagylója kevésbé hosszú, mint a házi patkányé. Füle előrehajtva nem takarja el a szemét, legfeljebb a szem hátsó szögletéig ér. Metszőfogainak elülső oldalán egy narancsszínű, különösen kemény réteg van, amely arra szolgál, hogy a rágófogak ferdén kopjanak le. Rágcsálóirtás Budapesten és Pest megyében, 24 órán belül.

Szólj hozzá!

Címkék: patkany vandorpatkany biologiaja

Kosaras élvefogó egércsapda hátránya (varsás egérfogó)

2009.03.05. 12:04 Kártevőirtó

elvefogo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képen látható varsás élvefogó csapda nagyon elterjedt Magyarországon az utóbbi időben.
Ezen egércsapda kedvező tulajdonságai (könnyen ellenőrizhető, irtószermentes, kedvező ár) mellett van egy nagyon nagy hátránya is: gyakran kiszabadul belőle a csapdába esett egér. Fizikai sérülések árán, de az egér nem ritkán kifurakszik a szűk bejutási nyíláson át. Csak véres szőrök maradnak a csapdában, az egér nem.
Ezért nem javasoljuk használatát. Ezzel szemben, a mechanikus elven működő, un billenős élvefogó csapdák esetén az egér szabadulása csak külső (emberi) segítséggel lehetséges.


Egérirtás irtószer nélkül is, Pest megyében.

Szólj hozzá!

Címkék: egércsapda rágcsálóirtás élvefogó egérirtás

Patkányirtás légpuskával.

2009.01.21. 13:01 Kártevőirtó

Érdekesség! Az Egyesült Államokban több cég vállal fegyverrel is patkányirtást. Erősen patkányfertőzött ingatlanokon éjszaka (mikor a legtöbb patkány mozog) éjjellátó kamerával és céltávcsővel felszerelt, sűrített levegős légfegyverrel végeznek komoly pusztítást a patkányok közt. A módszer bizonyosan nem ad patkánymentes területet, de nem kell félni az rágcsálóirtószer rezisztenciától sem. Szórakozásnak és sportnak sem utolsó! Ez a módszer hazánkban egyáltalán nem lenne alkalmazható, nálunk ugyanis jogszabály tiltja az élő állatra légpuskával történő vadászatot. Mi maradunk a bevált, hatékony, irtószeres patkányirtó munkáknál.
Rágcsálóirtás Budapest és Pest megye.

Szólj hozzá!

Címkék: rágcsálóirtás patkányirtás légpuskával

süti beállítások módosítása